Συμβουλές Ασφαλούς Οδήγησης

Μην καταναλώνετε αλκοόλ πριν την οδήγηση.
Το αλκοόλ στο αίμα κάνει τις αντιδράσεις του οδηγού αργές και λιγότερο ακριβείς. Αναλόγως με την ποσότητα του αλκοόλ που έχει καταναλωθεί, το οπτικό πεδίο του οδηγού περιορίζεται και η όραση θολώνει.

Φοράτε παντού και πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
Ακόμη και στις πίσω θέσεις, στα λεωφορεία και στα Ταξί. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κάνει αλματώδη πρόοδο σε ότι αφορά στην παθητική αλλά και την ενεργητική ασφάλεια των αυτοκινήτων δαπανώντας τεράστια ποσά, όλες οι μελέτες τους βασίζονται στη ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, μην φορώντας τη ζώνη αναιρούνται ΟΛΕΣ οι δικλίδες ασφαλείας και πολλές φορές λειτουργούν αντίστροφα. Ο συνοδηγός, σε καμία περίπτωση, δε θα πρέπει να κρατά στην αγκαλιά του πράγματα, πόσο μάλλον ένα παιδί. Σε περίπτωση σύγκρουσης, ο αερόσακος θα εκτοξεύσει τα πράγματα προς τον επιβάτη ή θα τα συμπιέσει στο στήθος του με μεγάλη δύναμη.

Σε δίτροχα φοράτε παντού και πάντα το κράνος, μην ξεχνάτε να το δένετε!

Μην οδηγείτε όταν είστε οργισμένοι, πολύ κουρασμένοι, άρρωστοι ή αναστατωμένοι καθώς:
Επηρεάζεται η όραση, κάτι που μπορεί να κάνει ακόμη δυσκολότερο τον εντοπισμό των επικίνδυνων καταστάσεων. o Μειώνεται η ικανότητα συγκέντρωσης. o Παρατείνεται ο χρόνος αντίδρασης. o Περιορίζεται η ακρίβεια των κινήσεων. o Περιορίζεται η ακοή.

Αποφύγετε κάθε είδους ενέργεια που σας αποσπά την προσοχή από την οδήγηση.
Μην χρησιμοποιείτε το κινητό την ώρα της οδήγησης. Ακόμα και το 1 δευτερόλεπτο που αποσπάται η προσοχή σας μπορεί να αποβεί μοιραίο. Εάν δεχτείτε κλήση στο κινητό που είναι απόλυτη ανάγκη να απαντήσετε, σταθμεύστε σε ασφαλές σημείο με προσοχή, ανάψτε τα «αλάρμ» και κατόπιν ασχοληθείτε με αυτό. Αποφύγετε επίσης το κάπνισμα, τη ρύθμιση του ραδιοφώνου και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας από το δρόμο.

Σεβαστείτε τους φωτεινούς σηματοδότες, τα stop και την παραχώρηση προτεραιότητας.
O ρόλος τους δεν είναι συμβουλευτικός αλλά υποχρεωτικός!

Τηρείτε πάντοτε τα όρια ταχύτητος ακόμα και αν δεν συμφωνείτε με αυτά.
Έχουν οριστεί με τον συνυπολογισμό διαφόρων παραμέτρων που πιθανόν να μην έχετε σκεφτεί.

Σεβαστείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα και προσαρμόστε τις, ανάλογα με τις συνθήκες.
Ένα αιφνιδιαστικό φρενάρισμα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και το φρενάρισμα στο βρεγμένο δρόμο χρειάζεται περίπου τριπλάσια απόσταση σε σχέση με το στεγνό δρόμο. Σεβαστείτε επίσης τις αποστάσεις ασφαλείας των άλλων οδηγών και μην μπαίνετε μπροστά τους καταλαμβάνοντας τες.

Χρησιμοποιείτε πάντα το παιδικό κάθισμα για παιδιά με ύψος μικρότερο του 1,5 μέτρου.
Βεβαιωθείτε ότι το έχετε τοποθετήσει σωστά στις πίσω θέσεις και στις προβλεπόμενες βάσεις isofix. Τα παιδικά καθίσματα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού σε μία σύγκρουση, είναι ωστόσο σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο κάθισμα για το παιδί σας.
- Για παιδιά με βάρος κάτω των 13kg: βρεφικό κάθισμα
- Για παιδιά με βάρος μεταξύ 9 και 18kg: παιδικό κάθισμα
- Για παιδιά με βάρος 15kg και άνω: κάθισμα τύπου booster 
Μην ξεχνάτε πόσο εγκληματικό είναι να αφήνουμε τα παιδιά μας ελεύθερα μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς ζώνη ασφαλείας ή ακόμα, να τα κρατάμε στην αγκαλιά μας.

Μην προσπερνάτε ποτέ σε σημεία χωρίς ορατότητα (π.χ. στροφές, ανηφορικά τμήματα). 

Επισημαίνετε όλες τις αλλαγές κατεύθυνσης εγκαίρως με φλας και πριν από αυτές, συμβουλευτείτε πάντα τους καθρέπτες σας. 
Μην ξεχνάτε ότι το φλας στο προσπέρασμα και στην αλλαγή λωρίδας δηλώνει πρόθεση και δεν υποχρεώνει. 

Ανάψτε τα φώτα σας (διασταυρώσεως-μεσαία) όταν είναι απαραίτητο, δηλαδή με το που αρχίσει να δύει ο ήλιος ή σε περίπτωση συννεφιάς και κακοκαιρίας. 
Όχι μόνο σας βοηθούν να βλέπετε το δρόμο, αλλά βοηθούν και τους άλλους οδηγούς να βλέπουν εσάς. Ακόμα και αν το αυτοκίνητο σας διαθέτει φώτα κίνησης ημέρας, θα πρέπει να τα ανάβετε, έτσι ώστε να σας βλέπουν καλύτερα τα οχήματα που βρίσκονται πίσω σας. Μην ξεχνάτε ότι τα φώτα θέσεως χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο.  

Σεβαστείτε τους μοτοσικλετιστές. 
Κρατήστε αποστάσεις από αυτούς ακόμα και στην περίπτωση που οι ίδιοι δεν σας σέβονται, μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ πιο ευάλωτοι από εσάς. 

Σεβαστείτε τις διαβάσεις πεζών. 
Προσπαθήστε να αφήνετε περιθώρια για τυχόν σφάλματα των άλλων.
Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε φορτισμένες καταστάσεις οι οποίες ενδεχομένως να οδηγούσαν σε ατύχημα. 

Συγκρατήστε τα νεύρα σας, κάντε υπομονή, αποφύγετε την αντιπαράθεση, όσο κι αν νιώθετε αδικημένοι, μην βρίζετε. 
Στην οδήγηση δείχνουμε τον πολιτισμό μας. 

Διευκολύνετε τους άλλους οδηγούς να σας προσπεράσουν αν το επιθυμούν, παραχωρώντας τους χώρο. 
Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για τον ίδιο, για τους ερχόμενους από το αντίθετο ρεύμα, αλλά και για εσάς. Μην ξεχνάτε ότι είναι εγκληματικό να μην αφήνετε κάποιον να σας προσπεράσει. 

Όταν επιχειρείτε να διασχίσετε διασταύρωση να κοιτάτε πρώτα αριστερά και μετά δεξιά. 
Σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας Αυτοκινητοδρόμων (NHTSA) των ΗΠΑ, το 40% των τροχαίων γίνονται στις διασταυρώσεις – το ίδιο και το 22% των θανατηφόρων τροχαίων. Δεν ξεχνάμε ότι σε διασταυρώσεις χωρίς σήμανση ή φανάρια, την προτεραιότητα έχουν αυτοί που έρχονται από δεξιά. 

Μην κάνετε ελιγμούς ανάμεσα στα υπόλοιπα αυτοκίνητα. 
Ο συνολικός χρόνος που γλιτώνετε οδηγώντας έτσι είναι 4 λεπτά σε διαδρομές των… 80 λεπτών. 

Οδηγείτε ποιο ήπια όταν οι συνθήκες το επιβάλουν. 
Στο βρεγμένο δρόμο ή σε συνθήκες καύσωνα το οδόστρωμα γίνεται πιο ολισθηρό. Το ίδιο συμβαίνει και όταν βρέχει για πρώτη φορά μετά από καιρό. Στα πρωτοβρόχια η λάσπη και τα λάδια του οδοστρώματος αναμιγνύονται με το νερό και γίνεται γλίτσα. Πρέπει να είστε ιδιαιτέρα προσεκτικοί το πρώτο ημίωρο από την έναρξη της βροχής. 

Διπλασιάστε την εγρήγορσή σας όταν οδηγείτε στην πόλη. 
Στις πόλεις και τις αστικές περιοχές υπάρχουν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και ποικιλότητα στην κυκλοφορία, από πεζούς, λεωφορεία και ποδήλατα μέχρι οχήματα δημόσιων υπηρεσιών όπως σάρωθρα και απορριμματοφόρα. Υπάρχουν διπλάσιες παρουσίες στο δρόμο τις οποίες πρέπει να προσέχετε. Θα πρέπει να προσέχετε πάρα πολύ στο τι συμβαίνει εμπρός, στο πλάι και πίσω από το όχημά σας. 

Δώστε προσοχή στο φόρτωμα του αυτοκινήτου σας με τις αποσκευές. 
Αποφύγετε τη χρήση της καμπίνας για την τοποθέτηση αποσκευών. Σε ένα φρενάρισμα πανικού από τα 50 χλμ/ώρα, τα αντικείμενα που δεν είναι δεμένα πετάγονται με δύναμη μέχρι το 50πλάσιο του βάρους τους. Τα μεγάλα και βαριά αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται κάτω - κάτω στον χώρο αποσκευών και όσο το δυνατόν προς τα εμπρός. Έτσι το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου παραμένει όσο το δυνατόν χαμηλότερα και εξασφαλίζεται βέλτιστη κατανομή βάρους. 

Φροντίστε για τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου σας. 
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα και οι κουρασμένοι οδηγοί είναι οι δυο βασικές αιτίες των θερινών ατυχημάτων. Μάθετε να ελέγχετε το αυτοκίνητο σας. 

Ελέγχετε τουλάχιστον μια φορά το μήνα την πίεση των ελαστικών σας. 
Έρευνες έχουν δείξει ότι η εσφαλμένη πίεση στα ελαστικά ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό οδικών ατυχημάτων. Η ζέστη το καλοκαίρι αυξάνει την πίεση του αέρα στα ελαστικά. Φροντίστε τα ελαστικά να είναι "κρύα" όταν μετράτε την πίεση τους, διότι τότε η ένδειξη θα είναι ακριβέστερη. 

Προσαρμόστε την πίεση των ελαστικών όταν πρόκειται να μεταφέρετε επιπλέον φορτίο (αποσκευές). 
Η πίεση των ελαστικών θα πρέπει να αυξάνεται ανάλογα. Ελέγξτε το εγχειρίδιο κατόχου του αυτοκινήτου σας για τη σωστή πίεση όταν μεταφέρετε βαριά φορτία. 

Χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας. 
Να είστε πάντοτε έτοιμοι να αντιδράσετε στις ενέργειες των άλλων οδηγών, εάν δεν κάνουν αυτό που θα έπρεπε, ή αυτό που νομίζετε ότι θα έπρεπε. Εάν δε μπορείτε να αποφύγετε μία σύγκρουση, προσπαθήστε να επιλέξετε την πλέον ακίνδυνη επιλογή. Για παράδειγμα, συχνά έχετε περισσότερες ευκαιρίες να μην πάθετε ζημιά βγαίνοντας από το δρόμο παρά συγκρουόμενος μετωπικά με άλλο όχημα. 

Εκπαιδευτείτε για την αντίδραση σας σε περίπτωση ανάγκης, μάθετε πως να επαναφέρετε το όχημά σας όταν γλιστρήσει. 

Μην ξεχνάτε πως ό,τι και αν συμβεί η ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική θα είναι στο πλευρό σας! 

Οικολογική Οδήγηση

Οι δραματικές επιβαρύνσεις που έχει υποστεί το περιβάλλον αλλά και οι υψηλές τιμές των καυσίμων καθιστούν την ανάγκη για οικονομικότερη οδήγηση μεγαλύτερη. Η οικονομική οδήγηση, εκτός από ασφαλέστερη, είναι και φιλικότερη προς το περιβάλλον. Οδηγώντας οικονομικά θα περιορίσετε τις εκπομπές CO2 προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα θα εξοικονομείτε χρήματα. Σκεφτείτε πόσο θα ωφελήσει τη Γη και τις μέλλουσες γενιές η προσπάθειά σας για εξοικονόμηση καυσίμου. Η ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική, σας δίνει 12 απλές συμβουλές για οικολογική οδήγηση.

1. Οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα, αποφεύγοντας τα απότομα σταματήματα και ξεκινήματα.

Επιταχύνοντας προοδευτικά και αλλάζοντας ταχύτητες όσο το δυνατόν πιο ομαλά, μπορείτε να περιορίσετε τις εκπομπές ρίπων και την κατανάλωση καυσίμων. Προσπαθήστε να προβλέπετε το σταμάτημα καθώς, οι επιταχύνσεις και οι επιβραδύνσεις σπαταλούν καύσιμο. Τα φρεναρίσματα και οι απότομες στάσεις μπορούν να κρατηθούν στο ελάχιστο, αν για παράδειγμα, τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων, καθώς και με το να επιβραδύνουμε το όχημα σταδιακά, «αφήνοντας το γκάζι» όταν πλησιάζουμε σε κόκκινο σηματοδότη, σε ένα σήμα SΤΟΡ ή σε αργή κυκλοφορία μπροστά μας. Η επιθετική οδήγηση π.χ. ελιγμοί με τέρμα γκάζι και απότομα φρεναρίσματα, έχουν ως αποτέλεσμα την άσκοπη κατανάλωση, τη φθορά των ελαστικών και τη γενικότερη καταπόνηση των μηχανικών μερών, ενδεικτικά, μπορεί να αυξήσουν μέχρι και 20% την κατανάλωση καυσίμου (Πηγή: Αμερικανική υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος EPA).

2. Κοιτάζετε μπροστά όσο πιο μακριά γίνεται, ώστε να προλαμβάνετε τα τυχόν περιστατικά. Αυτό θα σας διευκολύνει να διατηρείτε σταθερή ταχύτητα.

Όσο λιγότερο φρένο πατάμε, τόσο καλύτερη κατανάλωση πετυχαίνουμε. Κρατάμε μεγάλες αποστάσεις από το προπορευόμενο όχημα και ρυθμίζουμε την ταχύτητά μας, ώστε να μην χρειάζεται να πατάμε φρένο πριν τις στροφές ή όταν φρενάρει ο μπροστινός. Το κατέβασμα των σχέσεων λειτουργεί καλύτερα από φρένο. Φρενάρισμα σημαίνει ότι πάει χαμένη ενέργεια από περιττή επιτάχυνση. Φρενάρουμε εννοείται μόνο σε περίπτωση ανάγκης ή όταν πρέπει να σταματήσουμε.

3. Χρησιμοποιείτε πάντοτε την κατάλληλη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Η μέγιστη οικονομία επιτυγχάνεται όταν αλλάζουμε ταχύτητα περίπου στο 70% των στροφών που αποδίδεται η μέγιστη ροπή. Δεν αποδίδουν όλοι οι κινητήρες στο ίδιο φάσμα την μέγιστη ροπή τους, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή για να ενημερωθείτε για το δικό σας. Παράδειγμα, αν η μέγιστη ροπή αποδίδεται στις 3800 στροφές, τότε πρέπει να αλλάζουμε ταχύτητα περίπου στις 2600-2700 στροφές (σε ευθεία). Σε ανηφόρα θα πρέπει να φτάνουμε στο 100% της ροπής και σε κατηφόρα μπορούμε να αλλάξουμε λίγο χαμηλότερα από το 60%. Μην ξεχνάτε ότι η οδήγηση με χαμηλότερες στροφές του φυσιολογικού έχει εξίσου αρνητικές συνέπειες με αυτή με ανώτερες στροφές.

4. Μην αφήνετε το αυτοκίνητο να κυλάει με νεκρά εκτός αν είναι παλαιάς τεχνολογίας.

Τα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα διαθέτουν ηλεκτρονικό έλεγχο ψεκασμού καύσιμου και είναι εφοδιασμένα με ηλεκτρονικό εγκέφαλο ο οποίος χρησιμοποιεί την τεχνολογία «fuel cut off», διακόπτοντας την παροχή καυσίμου όταν η κινητική ενέργεια του οχήματος επαρκεί για την λειτουργία του κινητήρα. Έτσι, η κατανάλωση καυσίμου στην κατηφόρα, όταν στο κιβώτιο υπάρχει ταχύτητα, είναι μηδενική. Αν εμείς επιλέξουμε να βγάλουμε την ταχύτητα στην κατηφόρα, τότε ο κινητήρας «απομονώνεται» από το υπόλοιπο όχημα και επομένως θα χρειαστεί να αντλήσει καύσιμο για να δουλέψει στο «ρελαντί». Μην ξεχνάτε ότι σε κάθε περίπτωση είναι επικίνδυνο για τον αποτελεσματικό έλεγχο του οχήματος να οδηγείτε χωρίς ταχύτητα.

5. Ελέγχετε την πίεση στα ελαστικά σας. Τα ελαστικά με πίεση χαμηλότερη από την προβλεπόμενη αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμων.

Τα ελαστικά με πεσμένες πιέσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντίσταση κύλισης, που απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να υπερνικηθεί, που με τη σειρά της σημαίνει υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Έχοντας τα ελαστικά σωστά φουσκωμένα, μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι 5%* καύσιμα. Τα σωστά φουσκωμένα ελαστικά είναι και ασφαλέστερα και διαρκούν περισσότερο (Πηγή: Αμερικανική υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος EPA).

6. Χρησιμοποιείτε επιλεκτικά τον κλιματισμό, ειδικά μέσα στην πόλη.

Το κλιματιστικό του αυτοκινήτου καταναλώνει σημαντική ισχύ και επομένως αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου κατά 3% έως 4%, κατά τη διάρκεια οδήγησης σε λεωφόρους, αλλά ως και κατά 10% σε οδήγηση εντός πόλης (Πηγή: Εθνικό εργαστήριο ανανεώσιμης ενέργειας Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ). Η βέλτιστη εναλλακτική λύση αντί της χρήσης του κλιματιστικού, είναι η παροχή φρέσκου αέρα στο εσωτερικό του οχήματος, μέσω των αεραγωγών του αμαξώματος, με ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αέρα στο σύστημα εξαερισμού, ενώ τα παράθυρα και η ηλιοροφή πρέπει να παραμένουν κλειστά. Ενδεικτικά, στον αυτοκινητόδρομο, ακόμη και ένα μόνο ανοιχτό παράθυρο, αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων. Αυτή η διάταξη αποδίδει για ανεκτές καιρικές συνθήκες και εξοικονομεί τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα καυσίμου, αφού ο συμπιεστής του συστήματος κλιματισμού βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

7. Σβήνετε τη μηχανή όταν το όχημα είναι σταματημένο, για παράδειγμα σε μποτιλιάρισμα ή σε διασταύρωση με τραίνο.

Κατά την εκκίνηση του κινητήρα καταναλώνεται βενζίνη ίση με την κατανάλωση σε λειτουργία στο ρελαντί για 1 λεπτό. Άρα αν θέλετε να μείνετε σταματημένοι για πάνω από 1 λεπτό, σβήστε τον κινητήρα.

8. Αποβάλετε το περιττό βάρος από το όχημα σας αφού αυτό, αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων και τις ρυπογόνες εκπομπές.

Όσο βαρύτερο είναι το όχημα, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται για να κινηθεί, κατά συνέπεια η μεταφορά πρόσθετου βάρους σημαίνει υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Για κάθε επιπλέον 50 κιλά, η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται κατά 1-2% (Πηγή: Αμερικανική υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος EPA).

9. Χρησιμοποιείτε επιλεκτικά τον σταθεροποιητή ταχύτητας (cruise control).

Η χρήση του σταθεροποιητή ταχύτητος μπορεί να βελτιώσει την κατανάλωση καυσίμου σας διατηρώντας σταθερή ταχύτητα σε επίπεδους δρόμους ή κατηφόρες. Σε μία ανηφόρα η χρήση του σταθεροποιητή θα αναγκάσει το όχημά σας να επιταχύνει για να διατηρηθεί η προκαθορισμένη ταχύτητα, αυξάνοντας έτσι τις εκπομπές ρύπων και την κατανάλωση καυσίμου.

10. Απομακρύνετε τα αξεσουάρ που δεν χρησιμοποιούνται, όπως σχάρες οροφής και σχάρες αποσκευών, τα οποία αυξάνουν την αεροδυναμική αντίσταση.

Οι σχάρες και οι μπαγκαζιέρες οροφής επηρεάζουν αρνητικά την αεροδυναμική του οχήματός σας. Αυξάνουν την αεροδυναμική αντίσταση και κατά συνέπεια την κατανάλωση καυσίμου μέχρι 5% (Πηγή: Αμερικανική υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος EPA). Να τοποθετείτε σχάρα ή μπαγκαζιέρα οροφής στο όχημα σας μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και να την αφαιρείτε όταν δε χρησιμοποιείται.

11. Μεριμνήστε για τη σωστή συντήρηση του οχήματος σας

Ένα καλοσυντηρημένο όχημα λειτουργεί στο μέγιστο της αποδοτικότητας του. Τα λερωμένα μπουζί, το βρώμικο φίλτρο αέρα το βουλωμένο φίλτρο καυσίμου, και ο κατεστραμμένος καταλύτης επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα. Όταν ο καταλύτης φθάσει στο τέλος της ζωής του, πρέπει να αντικατασταθεί. Αν αυτό δεν γίνει, επιτρέπεται η εκπομπή ιδιαίτερα βλαβερών για το περιβάλλον ρύπων, ανεβαίνει σημαντικά η κατανάλωση καυσίμου και επηρεάζονται αρνητικά οι επιδόσεις του οχήματος. Ένας καλοσυντηρημένος κινητήρας μπορεί να βελτιώσει την οικονομία καυσίμου μέχρι 4% (Πηγή: Energy and Environmental Analysis, Inc., Washington, DC).

12. Μην προθερμαίνετε το αυτοκίνητο σας τους ψυχρούς μήνες εκτός αν είναι παλαιάς τεχνολογίας

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα το ζέσταμα του κινητήρα εν στάση το χειμώνα δεν έχει νόημα, αποτελεί σπατάλη καυσίμων και συντελεί στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Οι κατασκευαστές έχουν μεριμνήσει για το αποκαλούμενο «start and drive» (βάλε μπρος και ξεκίνησε). Ο κινητήρας, τα ελαστικά, τα αμορτισέρ και το κιβώτιο ταχυτήτων φθάνουν στο μέγιστο της απόδοσής τους όταν έχουν αποκτήσει τη θερμοκρασία λειτουργίας τους, όπως την έχει καθορίσει ο κατασκευαστής. Αυτή επιτυγχάνεται μετά από περίπου 5 λεπτά ομαλής και προσεκτικής οδήγησης.

Η ΔΥΝΑΜΗ για την προστασία του περιβάλλοντος είναι στα χέρια όλων μας!

Προστασία σε Περίπτωση Σεισμού

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισμικότητας και την έκτη παγκοσμίως, έτσι θεωρείται από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο. Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική του διάρκεια, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές στις ανθρώπινες υποδομές με επακόλουθα σοβαρούς τραυματισμούς και απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Γι’ αυτό το λόγο, καθίσταται απαραίτητη η ανάγκη για ασφάλιση η οποία απαλείφει το οικονομικό κόστος καταστροφής λόγω σεισμού.

Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για την πρόληψη ατυχημάτων συνεπεία σεισμού καθώς και για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την επέλευση του σεισμού.

Ενέργειες για την πρόληψη ατυχημάτων συνεπεία σεισμού

  • Προμηθευτείτε κουτί πρώτων βοηθειών καθώς και όλα τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης που μπορεί να χρειαστείτε όπως φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, σφυρίχτρα και φακό.
  • Δημιουργήστε ένα σχέδιο επικοινωνίας για την οικογένειά σας (πως θα επικοινωνήσετε με τους δικούς σας σε περίπτωση σεισμού που θα βρεθείτε μετά τον σεισμό).
  • Στερεώστε τα ράφια καθώς και τα ψηλά έπιπλα με ασφάλεια στους τοίχους.
  • Τοποθετήστε μεγάλα ή βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
  • Αποθηκεύστε τα εύθραυστα αντικείμενα στα χαμηλά επίπεδα και σε ράφια ή συρτάρια τα οποία κλειδώνουν. Τοποθετήστε σύρτες ή άλλες ασφάλειες στα ντουλάπια και τα συρτάρια για να μην ανοίγουν εύκολα.
  • Στερεώστε καλά τα βαριά αντικείμενα, όπως εικόνες, φωτιστικά σώματα και καθρέφτες στους τοίχους με ασφάλεια και μακριά από κρεβάτια και καναπέδες όπου κάθονται άνθρωποι.
  • Επισκευάστε ελαττωματικές ηλεκτρικές καλωδιώσεις και ανιχνεύστε πιθανές διαρροές σε συνδέσεις φυσικού αερίου αναζητώντας την κατάλληλη επαγγελματική βοήθεια. Αυτοί αποτελούν πιθανούς κινδύνους πυρκαγιάς!
  • Εγκαταστήστε εύκαμπτες σωληνώσεις για την αποφυγή διαρροών φυσικού αερίου ή νερού.
  • Στερεώστε καλά το θερμοσίφωνο σας, το ψυγείο, το φούρνο και τις συσκευές αερίου στον τοίχο και το πάτωμα.
  • Επιθεωρείτε συστηματικά και διατηρείτε τον σκελετό του κτιρίου σε καλή κατάσταση.
  • Αποθηκεύστε εύφλεκτα προϊόντα και δηλητήρια με ασφάλεια σε κλειστά ντουλάπια και σε χαμηλά ράφια.
  • Εντοπίστε τα ασφαλή σημεία σε κάθε δωμάτιο
    • Κοντά ή κάτω από ένα γερό έπιπλο.
    • Μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
    • Μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
    • Εντοπίστε τα ασφαλή σημεία εκτός σπιτιού
    • Μακριά από κτίρια και δέντρα.
    • Μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.
    • Μακριά από ότι δύναται να πέσει και να σας τραυματίσει.
  • Πραγματοποιείτε ασκήσεις σεισμού με μέλη της οικογένειάς σας και φροντίστε για την ενημέρωση τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλα τα μέλη της οικογένειάς σας τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού.
  • Ενημερωθείτε για τα σημεία που κλείνουν οι γενικοί διακόπτες φωταερίου, ηλεκτρικού και νερού, έπειτα ενημερώστε όλα τα μέλη της οικογένειας.
  • Ενημερώστε - ειδικά τα παιδιά της οικογένειας - για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (100, 166, 199 κ.τ.λ.).


Ενέργειες προφύλαξης κατά τη διάρκεια του σεισμού

  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
  • Καλυφθείτε, δίπλα ή κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο, σε εμβρυακή στάση.
  • Εάν δεν υπάρχει κοντά σας κάποιο ανθεκτικό έπιπλο καθίστε στο πάτωμα με το πρόσωπό σας στραμμένο σε εσωτερικό τοίχο, μακριά από παράθυρα και έπιπλα που μπορούν να πέσουν πάνω σας.
  • Εάν είστε στο κρεβάτι, μείνετε ακίνητοι και προστατέψτε το κεφάλι σας με ένα μαξιλάρι.
  • Μην προσπαθείτε να απομακρυνθείτε από το κτίριο.
  • Μη χρησιμοποιείτε τις κάσες από τις πόρτες, εκτός αν ξέρετε ότι στηρίζονται επαρκώς και είναι κοντά σας. Πολλές πόρτες στον εσωτερικό χώρο είναι ελαφριές κατασκευές και δεν προσφέρουν προστασία.
  • Μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα.
  • Μην βγαίνετε στα μπαλκόνια.
  • Εάν βρεθείτε σε ψηλό κτίριο, απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
  • Μείνετε μακριά από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους.
  • Αν είστε εκτός κάποιου κτιρίου, βρείτε ένα ανοικτό μέρος μακριά από κτίρια, δέντρα και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος. Πέστε στο έδαφος.
  • Αν είστε στο αυτοκίνητο, μειώστε ταχύτητα και οδηγήστε σε ένα ανοικτό μέρος μακριά από κτίρια, δέντρα και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος. Παραμείνετε μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι να σταματήσουν οι δονήσεις.


Ενέργειες κατά την παρέλευση σεισμού

  • Ελέγξτε τον εαυτό σας και τους γύρο σας για τραυματισμούς. Δώστε Πρώτες Βοήθειες σε αυτούς που είναι σοβαρά τραυματισμένοι αλλά μην τους μετακινείτε, εκτός αν βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να πάθουν περαιτέρω ζημία.
  • Προστατεύστε τον εαυτό σας από περαιτέρω κινδύνους φορώντας τα κατάλληλα ρούχα.
  • Ελέγξτε για μικρές φωτιές και σβήστε τις. Εξαλείψτε κίνδυνους πυρκαγιάς. Κλείστε την παροχή του γκαζιού-φυσικού αερίου αν μυρίζετε γκάζι-φυσικό αέριο ή αν νομίζετε ότι υπάρχει διαρροή (Προσοχή, μόνο τεχνικός μπορεί να ανοίξει πάλι την παροχή γκαζιού-φυσικού αερίου).
  • Παρακολουθήστε το φορητό ραδιόφωνο για οδηγίες.
  • Κλείστε τους γενικούς διακόπτες (ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).
  • Πάρετε μαζί σας τα άμεσα απαραίτητα όπως, φακό, ραδιοφωνάκι, νερό ή ότι άλλο έχετε ανάγκη.
  • Βγείτε προσεκτικά έξω από το κτίριο. Περπατάτε γρήγορα αλλά μην τρέχετε και μη χρησιμοποιείτε ανελκυστήρα.
  • Καταφύγετε σε ανοικτό ασφαλή χώρο όπως πλατεία ή πάρκο.
  • Μην πλησιάζετε τις ακτές.
  • Χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο μόνο για κλήσεις έκτακτης ανάγκης καθώς προκαλείται υπερφόρτωση του τηλεφωνικού δικτύου.
  • Μη χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας γιατί προκαλείται μποτιλιάρισμα με συνέπεια την καθυστέρηση των οχημάτων παροχής βοήθειας.
  • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρχών.
  • Ενημερωθείτε από τους αρμόδιους φορείς. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών και μην πιστεύετε τις ανυπόστατες φημολογίες καθώς δημιουργούν σύγχυση.
  • Αναμείνετε μετασεισμούς. Αυτές οι δευτερεύουσες δονήσεις είναι συνήθως λιγότερο βίαιες από τον κύριο σεισμό, αλλά μπορεί να είναι αρκετά ισχυρές για να κάνουν επιπλέον ζημιά.
  • Αποφύγετε την είσοδο στο σπίτι ειδικά εάν παρατηρείτε ζημιές, αισθάνεστε τη μυρωδιά γκαζιού ή βλέπετε κομμένα καλώδια.

Αν βρίσκεστε παγιδευμένος κάτω από συντρίμμια

  • Μην ανάψετε φλόγα.
  • Μην μετακινήσετε ή σηκώσετε σκόνη.
  • Καλύψτε το στόμα σας με ένα μαντήλι ή ρούχα.
  • Βοηθήστε στον εντοπισμό σας χτυπώντας ένα σωλήνα ή ένα τοίχο. Χρησιμοποιήστε μια σφυρίχτρα, εάν είναι διαθέσιμη. Φωνάξτε μόνο ως έσχατη λύση. Φωνάζοντας μπορεί να αναγκαστείτε να εισπνεύσετε επικίνδυνες ποσότητες σκόνης.


Μην ξεχνάτε! Η ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική θα είναι στο πλευρό σας ό,τι και αν συμβεί.

Προστασία από Πλημμύρα

Η πλημμύρα του σπιτιού ή της επαγγελματικής στέγης είναι κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει από πολύ μικρή έως πολύ μεγάλη ζημιά. Η πλημμύρα προκαλείται από εξωγενείς ή από ενδογενείς παράγοντες. Σημαντικό είναι να αντιληφθούμε την πλημμύρα την στιγμή που αρχίζει. Αν απουσιάζουμε, η ζημιά δυστυχώς πολλαπλασιάζεται. Σε κάθε περίπτωση με τις καλύψεις που σας προσφέρουν τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας καθώς και επαγγελματικών χώρων της ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική, δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε για τίποτα.

Ενδογενείς παράγοντες
Η αντιμετώπιση των ενδογενών παραγόντων επιτυγχάνεται με πρόληψη και η επικινδυνότητα τους είναι πολύ μικρότερη από αυτή των εξωγενών. Ως ενδογενείς παράγοντες ορίζουμε: το σύστημα ύδρευσης του κτιρίου, το σύστημα αποχέτευσης, το σύστημα κλιματισμού, το σύστημα θέρμανσης, το σύστημα πυρόσβεσης καθώς και όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες με την παροχή νερού (πλυντήρια, ψυγεία, αυτόματο πότισμα, θερμοσίφωνο κτλ.).

Ενέργειες πρόληψης πλημμύρας από ενδογενείς παράγοντες

  1. Αλλάζετε έγκαιρα τις φθαρμένες και πολυκαιρισμένες σωληνώσεις και βρύσες.
  2. Επιθεωρείτε συχνά τις ενώσεις των σωληνώσεων ύδρευσης θέρμανσης και αποχέτευσης, αντικαταστήστε τις φθαρμένες φλάντζες ή τις τσιμούχες αν είναι απαραίτητο.
  3. Αν έχετε εμφανείς σωληνώσεις εγκατεστημένες στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, φροντίστε να μονωθούν με τα κατάλληλα υλικά.
  4. Εάν ενδέχεται να επικρατήσει παγετός, ιδίως τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, αφήνετε προληπτικά κάποια βρύση να στάζει, για να μην παγώσει το νερό και σπάσει ο σωλήνας.
  5. Ελέγχετε τα συστήματα αυτόματου ποτίσματος, τα δοχεία υπερχείλισης της θέρμανσης, τους θερμοσίφωνες και τα καζανάκια για σημεία σκουριάς, διαρροές και φθαρμένες ενώσεις. Αντικαταστήστε και επισκευάστε όπου χρειάζεται.
  6. Συντηρείτε σωστά τις ηλεκτρικές συσκευές που συνδέονται με το νερό, καθαρίζετε περιοδικά τα φίλτρα των πλυντηρίων.
  7. Κλείνετε την κεντρική παροχή νερού, ή τις επιμέρους παροχές του κτιρίου αν σκοπεύετε να λείψετε για κάποιες μέρες από το σπίτι σας.
  8. Σε περίπτωση που λείψετε από το σπίτι για καιρό, αφήστε τα κλειδιά σας σε κάποιο άτομο εμπιστοσύνης που θα μπορεί, σε περίπτωση ανάγκης, να επέμβει εγκαίρως στο σπίτι σας.
  9. Ενημερώστε όλους τους ενοίκους του σπιτιού πως διακόπτεται η παροχή του νερού και του ρεύματος, έτσι σε περίπτωση διαρροής θα δράσουν γρηγορότερα και θα αποφευχθούν οι μεγάλες καταστροφές.
  10. Μην αφήνετε τη βρύση ανοικτή χωρίς την επίβλεψη σας γιατί μπορεί να την ξεχάσετε.
  11. Διατηρείτε πάντοτε ανοικτά τα σιφόνια στα μπαλκόνια, τους νεροχύτες και τα δάπεδα.
  12. Προστατέψτε τις ηλεκτρικές σας συσκευές ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να καταστραφεί από το νερό, τοποθετώντας το λίγο ψηλότερα από το δάπεδο. Κάντε το ίδιο και με τα καλώδια σας ή τα πολύμπριζα.


Εξωγενείς παράγοντες
Ως εξωγενείς παράγοντες ορίζονται κατά κύριο λόγο όλα τα φυσικά καιρικά φαινόμενα που μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρα.

Ενέργειες πρόληψης πλημμύρας από εξωγενείς παράγοντες
Εάν κατοικείτε σε περιοχή, που κατά το παρελθόν είχε προβλήματα από πλημμύρες:

  1. Φροντίστε να ενημερώνεστε από τα ΜΜΕ για τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τυχόν οδηγίες, σε περίπτωση επιδείνωσης του καιρού.
  2. Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα, ώστε το νερό κατά τη διάρκεια της βροχής να έχει φυσική ροή.
  3. Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές του σπιτιού σας λειτουργούν κανονικά.
  4. Αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο.
  5. Περιοριστείτε στις αναγκαίες μετακινήσεις.
  6. Προμηθευτείτε εφόδια πρώτης ανάγκης (φακό, φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, κουτί πρώτων βοηθειών).
  7. Ενημερώστε τα παιδιά σας σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πλημμύρας, εάν είναι σε ηλικία που τα αφήνετε συχνά μόνα τους στο σπίτι.
  8. Μάθετε στα μικρά παιδιά τους αριθμούς τηλεφώνων των υπηρεσιών άμεσης επέμβασης.
  9. Καταστρώστε ένα οικογενειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για επικοινωνία και συνάντηση των μελών της οικογένειας.
  10. Βεβαιωθείτε ότι όλοι γνωρίζουν πώς να διακόψουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.
  11. Μετακινήστε τα πολύτιμα αντικείμενα σε υψηλότερα και ασφαλή σημεία του σπιτιού.


Εάν βρίσκεστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πλημμύρας:

  1. Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε στο ψηλότερο σημείο του σπιτιού.
  2. Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
  3. Φύγετε από το σπίτι, εάν εσείς το κρίνετε αναγκαίο (ιδιαίτερα αν το σπίτι σας είναι υπόγειο ή ισόγειο και σε μικρή απόσταση από τον πλημμυρισμένο δρόμο ή αν κινδυνεύει από πιθανή κατολίσθηση ή πτώση βράχων).
  4. Πάρτε μαζί σας απαραίτητα έγγραφα, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης και εφόδια (φακό, φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, κουτί πρώτων βοηθειών, χρήματα, νερό, τρόφιμα κ.λπ.).
  5. Κλείστε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού ή του αερίου για οικιακή χρήση.
  6. Να θυμάστε ότι τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, νεκρά ζώα και διάφορα αντικείμενα.


Μην ξεχνάτε πως ό, τι και αν συμβεί η ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική θα είναι στο πλευρό σας!

Προστασία από Κλοπές

Στις μέρες μας, και κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, τα κρούσματα διάρρηξης και κλοπής κατοικιών έχουν αυξηθεί εκθετικά. Η εύθραυστη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά δεν θα άφηνε περιθώρια για τέτοια δυσάρεστα γεγονότα.

Η ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική γνωρίζοντας την παρούσα κατάσταση, προσφέρει ευέλικτα πακέτα ασφάλισης πρώτης και εξοχικής κατοικίας εκμηδενίζοντας το ποσοστό ρίσκου των ζημιών σας από κλοπή. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για την προστασία της περιουσίας σας από την κλοπή. Μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη αποτελεί τον καλύτερο ανασταλτικό παράγοντα.

Μέτρα πρόληψης

  • Κλειδώνετε τις εξωτερικές πόρτες του σπιτιού και τις μπαλκονόπορτες µε κλειδαριές ασφαλείας.
  • Τοποθετήστε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας μηχανισμό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.
  • Εγκαταστήστε εξώπορτες ασφαλείας και χρησιμοποιήστε διπλές ασφάλειες στα παράθυρα.
  • Κλειδώνετε πάντα ακόμα κι αν πρόκειται να απουσιάσετε για μικρό χρονικό διάστημα.
  • Μην αφήνετε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή µε στηρίγματα και προσέχετε ιδιαίτερα αν σας ακολουθήσει κάποιος μέσα στο κτίριο.
  • Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη. Τα συστήματα ασφαλείας της κυρίας εισόδου (θυροτηλέφωνο µε οπτική εικόνα), σας επιτρέπουν να αναγνωρίζετε τους επισκέπτες σας προτού τους επιτρέψετε την πρόσβαση.
  • Μην αφήνετε ποτέ τις πόρτες των εξόδων κινδύνου ανοιχτές µε στηρίγματα.
  • Αποφεύγετε να δίνετε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε τρίτους.
  • Όταν μετακομίζετε ή χάνετε τα κλειδιά σας να αλλάζετε πάντα τις κλειδαριές. Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά της οικίας σας, κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
  • Μην αφήνετε ποτέ μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας και µην γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελματικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσετε στην οικία σας. Εάν τα τιμαλφή πρέπει να κρατηθούν στο σπίτι, τοποθετήστε τα σε ένα χρηματοκιβώτιο ή μια θυρίδα ασφάλειας.
  • Εγκαταστήσετε σύστημα συναγερμού σε εμφανές σημείο αλλά δύσκολα προσβάσιμο (για την προστασία του από πιθανή παραβίαση και αχρήστευση).
  • Εγκαταστήστε εξωτερικό φωτισμό με ανιχνευτή κίνησης στην είσοδο και την αυλή, προστατέψτε τον από πιθανή παραβίαση και αχρήστευσή του.
  • Κρατάτε επαφή και επικοινωνία με τους γείτονες σας. Έχει παρατηρηθεί ότι σε γειτονιές που οι κάτοικοι έχουν στενότερες σχέσεις μεταξύ τους, τα ποσοστά ληστειών είναι χαμηλότερα αφού μπορεί πιο άνετα να εντοπιστεί ένας ξένος.
  • Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειάς σας (και ιδιαιτέρως τα παιδιά) να μην αναφέρουν σε ξένους την καθημερινή σας ρουτίνα ή την οικογενειακή κατάσταση σας.
  • Μην εγκαταλείπετε έξω από το σπίτι σας εργαλεία, σκάλες, καρέκλες, σκαμνάκια και ότι άλλο μπορεί να διευκολύνει τους διαρρήκτες.
  • Καλύψτε όλες τις εξωτερικές σωληνώσεις με σκοπό να εμποδιστεί η αναρρίχηση των ληστών σε ανώτερους ορόφους.
  • Κλαδέψτε δένδρα που μπορεί να βοηθήσουν στην αναρρίχηση των διαρρηκτών.
  • Τοποθέτηση πινακίδας, ότι η οικία προστατεύεται από σύστημα συναγερμού, ανεξάρτητα από το αν προστατεύεται ή όχι. Η τοποθέτηση επιδρά αρνητικά στην διάρρηξη της οικίας.
  • Ενίσχυση της περίφραξης και των προσβάσεων του κτιρίου. Φροντίστε για την καλή κατασκευή της αυλόπορτας και της γκαραζόπορτας, για το κλείδωμα τους καθώς και για τον επαρκή φωτισμό τους.
  • Επιθεωρείτε συνεχώς την γκαραζόπορτα εάν αυτή είναι ηλεκτρική, κατά το άνοιγμα αλλά και το κλείσιμο της. Είναι πιθανό ένας διαρρήκτης να βρει ευκαιρία να εισβάλει προτού προλάβει να κλείσει πλήρως η πόρτα.
  • Κρύβετε τα κλειδιά των οχημάτων σας και το τηλεχειριστήριο της γκαραζόπορτας, διότι μπορεί να κλαπούν και αυτά από τους διαρρήκτες.
  • Τοποθετείστε περσίδες ή κουρτίνες που θα αποτρέπουν τον ληστή να δει μέσα στην οικία και να διακρίνει κάποια αντικείμενα που πιθανόν να αποτελούν στόχο.
  • Υιοθετήστε σκύλο-φύλακα ή σκύλο άμυνας. Η απόκτηση και εκπαίδευση ενός μικρού μεγέθους σκύλου λειτουργεί σαν ένα «κινητό σύστημα συναγερμού» ενώ, ένας μεγάλου μεγέθους σκύλος λειτουργεί αποτρεπτικά για τον ίδιο τον ληστή.
  • Προτείνεται επίσης να καταγράψετε, να αρχειοθετήσετε και να φωτογραφίσετε ολόκληρο το περιεχομένου του σπιτιού σας, με έμφαση στα στοιχεία που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν εύκολα, όπως ανεκτίμητα κοσμήματα και έργα τέχνης. Βάλτε επίσης ένα σημάδι δικό σας σε όλα τα αντικείμενα αξίας και μην πετάτε τις εγγυήσεις. Μετά από μια κλοπή θα βοηθήσει εσάς και την αστυνομία στην αναγνώριση τους.
  • Δημιουργήστε αντίγραφα από όλα τα σημαντικά σας έγγραφα και φυλάξτε τα σε διαφορετικό μέρος.


Σε περιόδους μακράς απουσίας από το σπίτι

  • Πριν φύγετε, βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
  • Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας.
  • Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Επισημαίνουν την απουσία σας, παρακαλέστε κάποιον να τα συλλέγει.
  • Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού.
  • Τοποθετήστε ραδιόφωνο με χρονοδιακόπτη για να δίνεται η ψευδαίσθηση ότι κάποιος βρίσκεται στο σπίτι.
  • Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
  • Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας κυρίως σε μέρη όπου ένας διαρρήκτης θα ψάξει αμέσως (π.χ. συρτάρια).
  • Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας καλέστε το "100".
  • Μην αφήνετε στον αυτόματο τηλεφωνητή συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως π.χ. ότι λείπετε διακοπές, ούτε αντίστοιχα σημειώματα έξω από την πόρτα σας.
  • Πραγματοποιείστε εκτροπή στο τηλέφωνό σας, έτσι ώστε να απαντάει κάποιος σε περίπτωση που κάποιος πραγματοποιεί κλήσεις για να ελέγξει αν βρίσκεστε στο σπίτι.


Σε περίπτωση κλοπής

  1. Καλέστε αμέσως το 100 για να δηλώσετε την κλοπή.
  2. Μην αγγίξετε τίποτα μέσα στην οικία μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της Αστυνομίας.
  3. Καταγράψτε όλα τα απολεσθέντα αντικείμενα και την αξία τους, δηλώστε τα στην αστυνομία και τον ασφαλιστή σας.
  4. Στην περίπτωση που εκλάπησαν πιστωτικές κάρτες, επικοινωνήστε ΑΜΕΣΩΣ με τον παροχέα σας για την ακύρωση τους.

Μην ξεχνάτε πως ό,τι και αν συμβεί, η ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική θα είναι στο πλευρό σας!

Προστασία από Πυρκαγιά

Η πυρκαγιά είναι μια ταχεία διαδικασία καύσης κατά την οποία το καιόμενο σώμα εκλύει μεγάλα ποσά θερμότητας με παράλληλη εκπομπή καπνού και φλογών, παράγοντες που είναι καταστροφικοί και πολύ επικίνδυνοι για τον ανθρώπινο παράγοντα. Η ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική μπορεί να ασφαλίσει την περιουσία σας και να επωμιστεί τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η πυρκαγιά σε αυτή.

Για την εκδήλωση και διατήρηση πυρκαγιάς πρέπει να συντρέχουν τρείς παράγοντες:

  1. Καύσιμη ύλη
  2. Θερμοκρασία, μεγαλύτερη από το σημείο ανάφλεξης του υλικού
  3. Οξυγόνο

Αν καταπολεμήσουμε έναν από αυτούς τους τρεις παράγοντες, η πυρκαγιά θα σβήσει. Σε κάθε περίπτωση ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη.

Προληπτικά μέτρα που πρέπει να παίρνετε αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση.

  1. Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κ.λπ.
  2. Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία τους και την κατάσταση των κλαδιών τους.
  3. Απομακρύνετε όλα τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους.
  4. Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια. Κλαδέψτε τα έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι σας.
  5. Αραιώστε γύρω από το κτίσμα τη δενδρώδη βλάστηση, έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου.
  6. Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους του κτίσματος.
  7. Προφυλάξτε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.
  8. Καλύψτε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού του κτίσματος με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο πλέγμα έτσι ώστε οι σπίθες να μην μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
  9. Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι σας.
  10. Τοποθετείστε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  11. Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  12. Μία δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να σας προστατεύσουν από την πυρκαγιά.


Προληπτικά μέτρα που πρέπει να παίρνετε για το χώρο σας.

  1. Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνήστε για τη συντήρηση τους.
    • Ανάλογα με τη φύση της καιγόμενης ύλης χρησιμοποιούνται και τα κατάλληλα μέσα για την κατάσβεση της. Για πυρκαγιές που προέρχονται από στερεά καύσιμα, όπως ξύλο, χαρτί, πλαστικό, ύφασμα, κλπ. το καταλληλότερο υλικό κατάσβεσης τους είναι το νερό ενώ για τις υπόλοιπες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που προκαλείται από ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, είναι η ξηρά σκόνη.
    • Το μέσο πυρόσβεσης που συνίσταται να προμηθευτείτε είναι οι πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως, καθώς είναι αποτελεσματικοί στις περισσότερες περιπτώσεις πυρκαγιάς που μπορεί να προκύψουν.
  2. Μην χρησιμοποιείτε ελαττωματικές ή φθαρμένες ηλεκτρικές συσκευές.
  3. Να έχετε σε συνεχή εποπτεία συσκευές που μπορεί να μεταδώσουν πυρκαγιά λόγω ακτινοβολίας (π.χ. θερμάστρες) ή συσκευές που μπορεί να μεταδώσουν πυρκαγιά αν ανατραπούν από κάποια αιτία (π.χ. «γκαζάκι»). Μην τις αφήνετε σε λειτουργία όταν φεύγετε από το χώρο σας έστω και για λίγα λεπτά.
  4. Μην τοποθετείτε κοντά σε συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα, μπουκάλια με εύφλεκτα υγρά.
  5. Μην κοιμόσαστε αφήνοντας αναμμένες τις συσκευές που προαναφέραμε.
  6. Πριν φύγετε από το σπίτι σας, ελέγξτε τυχόν αναμμένες οικοσκευές και βεβαιωθείτε ότι σβήσατε επιτυχώς το τελευταίο σας τσιγάρο ή σπίρτο πριν αδειάσετε το τασάκι στον κάδο απορριμμάτων.
  7. Μην αφήνετε αναμμένα κεριά χωρίς επίβλεψη.
  8. Μην εγκαταλείπετε ποτέ αναμμένα τζάκια. Επίσης ελέγχετε τακτικά τις καπνοδόχους, γιατί δημιουργείται στρώμα κάπνας στα τοιχώματα που πιάνει εύκολα φωτιά.
  9. Μην περνάτε ηλεκτροφόρα καλώδια κάτω από χαλιά, υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος και πυρκαγιάς από σημεία που ίσως έχουν φθαρεί και δεν έχει γίνει αντιληπτό.
  10. Ποτέ μην επιδιορθώνετε τις ηλεκτρικές ασφάλειες, αντικαταστήστε τις.
  11. Κατά την αποσύνδεση μιας συσκευής από την πρίζα, μην ακουμπάτε τα γυμνά άκρα του φις. Ενδέχεται να επιστρέψει αποθηκευμένο στη συσκευή ρεύμα, ικανό να σας σκοτώσει!
  12. Ενημερώστε τα παιδιά σας πόσο επικίνδυνο είναι να «παίζουν» με σπίρτα και αναπτήρες.
  13. Όταν απουσιάζετε, μην αφήνετε ανοικτά παράθυρα και μπαλκονόπορτες απ' όπου τροφοδοτείται το εσωτερικό του σπιτιού με οξυγόνο.
  14. Προμηθευτείτε και τοποθετήστε σε εμφανές σημείο (που το γνωρίζουν όλοι) ένα κουτί φαρμακείου, για την άμεση περιποίηση απλών τραυμάτων ή εγκαυμάτων.


Ενέργειες σε περίπτωση εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς

Αν η πυρκαγιά είναι έξω από το σπίτι σας:

  1. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
  2. Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε. Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
  3. Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος.
  4. Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, κλπ) έτσι ώστε να εμποδίσετε τις καύτρες να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
  5. Κλείστε όλες τις παροχές στις συσκευές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το κτίσμα.
  6. Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.
  7. Ανοίξτε την πόρτα του κήπου για να διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
  8. Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος με τις βρύσες που έχετε στο εξωτερικό του κτίσματος και απλώστε τους σωλήνες έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η περίμετρος του.


Αν η πυρκαγιά δεν επιτρέπει την διαφυγή σας από το κτίριο:
Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

  1. Μπείτε μέσα στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένεια σας και τα κατοικίδια ζώα σας.
  2. Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός στο εσωτερικό του κτιρίου.
  3. Απομακρύνετε τις κουρτίνες και οτιδήποτε άλλο εύφλεκτο από τα παράθυρα.
  4. Κλείστε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του κτιρίου.
  5. Γεμίστε τις μπανιέρες, τις λεκάνες και τους κουβάδες έτσι ώστε να υπάρχει άμεσα εφεδρικό νερό.
  6. Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.
  7. Προβλέψτε να έχετε ένα φακό και εφεδρικές μπαταρίες δίπλα σας σε περίπτωση που διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
  8. Αν το σπίτι σας είναι ξύλινη κατασκευή, αναζητήστε καταφύγιο σε γειτονικό κτιστό σπίτι.
  9. Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.


Μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά σε εσωτερικό χώρο:

  1. Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
  2. Θέστε σε λειτουργία το σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς, αν υπάρχει. Προσπαθείτε να σβήσετε τη φωτιά, αποφεύγοντας να εμπλακείτε σε δύσκολες περιπτώσεις.
  3. Εγκαταλείποντας τους κλειστούς χώρους στους οποίους εκδηλώθηκε πυρκαγιά πρέπει να κλείσετε τα παράθυρα και τις πόρτες, καθώς και κάθε άνοιγμα του κτιρίου (π.χ. πόρτες ταράτσας, ισογείου, κλπ) ώστε να περιοριστούν τα ρεύματα αέρα που ενισχύουν την επέκταση μιας φωτιάς.
  4. Αναζητείστε τυχόν ανήμπορα άτομα (τραυματίες ή παγιδευμένους στους διάφορους χώρους του κτιρίου) και βοηθήστε τους ή καλέστε σε βοήθεια κι άλλους.
  5. Μη μπαίνετε σε φλεγόμενους χώρους που έχουν γεμίσει με καπνό. Πριν ανοίξετε μια πόρτα, βεβαιωθείτε ότι από τις χαραμάδες δεν εξέρχεται καπνός ή ότι δεν είναι ζεστή, αλλιώς να μην την ανοίξετε διότι από την άλλη πλευρά υπάρχει πυρκαγιά σε εξέλιξη.
  6. Αν στο χώρο σας έχει μπει καπνός και η φωτιά βρίσκεται σε πιο κάτω όροφο, δεν επιτρέπεται να ανοίξετε το παράθυρο γιατί θα κινδυνεύσετε περισσότερο είτε από φλόγες είτε από περισσότερο καπνό. Ξαπλώστε στο πάτωμα όπου ο αέρας είναι καθαρότερος και περιμένετε να φτάσει βοήθεια (π.χ. να ακούσετε τα πυροσβεστικά οχήματα), οπότε και θα κάνετε αισθητή την παρουσία σας με τον προσφορότερο κατά περίπτωση τρόπο.
  7. Αν υποχρεωθείτε να μετακινηθείτε σε χώρους με καπνό, καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα πανί (βρεγμένο κατά προτίμηση), πέστε στα τέσσερα και προχωρήστε έρποντας. Για να μειώσετε τη θερμότητα που ακτινοβολείται πάνω σας, βρέξτε καλά τα ρούχα σας ή σκεπαστείτε με μια βρεγμένη κουβέρτα.


Προσοχή!! Πριν εμπλακούμε στην προσπάθεια κατάσβεσης, με οποιοδήποτε μέσο, πρέπει να σταθμίσουμε τους κινδύνους και κυρίως να έχουμε πάντα ελεύθερη οδό, για να μην παγιδευτούμε από τη φωτιά.

Μην ξεχνάτε πως ό, τι και αν συμβεί η ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική θα είναι στο πλευρό σας!

 

 

 

 

 

 

Κύλιση στην Αρχή